Asezarea echipelor de fotbal american

Posted on March 16, at 12 : 26 PM Print

Fotbalul american este un sport ce se joaca intre doua echipe formate din unsprezece jucatori fiecare. O echipa se afla in atac si alta in aparare. Obiectivul echipei aflate in atac este sa duca mingea in end zone-ul echipei adverse. Obiectivul echipei aflate in aparare este sa faca echipa adversa sa nu marcheze si sa piarda mingea pentru a castiga posesia.

Logo NFL

O echipa de fotbal american are in lot 53 de jucatori. Lotul echipei pentru un meci trebuie sa aiba 45 de jucatori sau 46 daca se alege un al treilea quarterback (QB). Pe teren joaca numai unsprezece insa regulamentul permite schimbari nelimitate intre fazele de joc.

Pozitia jucatorilor de fotbal american

Echipa ofensiva

Echipa ofensiva este cea care are posesia mingii. O faza de joc incepe cand QB-ul primeste mingea de la Center (C) si fie o paseaza unui Running Back (RB), fie unui Wide Receiver (WR).

Pozitiile jucatorilor aflati in ofensiva:

Center (C) — este cel care pune mingea in joc si apoi blocheaza jucatorii adversi sa ajunga la QB

Offensive guard (G) – cei doi aparatori ofensivi sunt situati in stanga si dreapta center-ului si au misiunea de a-l proteja pe QB prin blocarea jucatorilor adversi.

Offensive tackle (T)— cei doi jucatori sunt asezati langa un G si au obiectivul de a-i bloca pe jucatorii adversi. Daca QB-ul este dreptaci, T din stanga are un rol important pentru ca trebuie sa-i protejeze zona “moarta” (blind side in engleza). In plus, acesta trebuie sa fie si rapid pentru a-i bloca pe aparatorii rapizi care incearca sa ajunga la QB.

Tight end (TE) — joaca de obicei langa un T si are un rol dublu: de a bloca jucatorii adversi sau de a primi pasa de la QB, in functie de faza de joc.

Wide receiver (WR) – sunt jucatori rapizi care trebuie sa fuga si sa se demarcheze pentru a primi pasa de la QB. De obicei, exista doua tipuri de WR – rapizi si de posesie. Cei rapizi au misiunea de a fugi cat mai mult de la linia de scrimmage si sa fie liberi pentru pasa. Cei de posesie sunt mai lenti dar sunt folositi cand posesia mingii nu trebuie pierduta.

Fullback (FB) — este asezat de obicei in spatele QB-ului si in functie de faza de joc trebuie sa fuga, sa blocheze sau sau primeasca pasa.

Running back (RB) — are rolul de a primi mingea si de a fugi cu ea. Dupa ce primeste mingea de la QB, FB si T incearca sa ii creeze un culoar in apararea adversa pentru a castiga cat mai multi yarzi.

Quarterback (QB) — este cel care da semnalul de incepere a fazei de joc si alege schema de atac. “Vedeta” echipei, in anumite cazuri este si capitanul ei. Cand ii paseaza mingea unui RB, se numeste joc pe pamant, cand ii paseaza mingea unui WR, se numeste joc aerian.

Echipa defensiva

In fotbalul american, echipa defensiva trebuie sa impiedice jucatorii adversi sa marcheze si sa ii faca sa piarda posesia mingii. Scopul principal al jucatorilor din aparare este sa ajunga la QB si sa-l impiedice sa paseze mingea unui coechipier. Daca echipa ofensiva pierde posesia inainte sa marcheze, se considera ca echipa defensiva si-a indeplinit obiectivul. Defensiva poate castiga posesia atunci cand ofensiva nu castiga cei 10 yarzi din patru incercari, scapa mingea din greseala (fumble) sau o intercepteaza.

Pozitiile jucatorilor aflati in defensiva:

Defensive tackle (DT) — scopul lor este sa ajunga la QB si sa-l opreasca sa continue faza de joc.

Defensive end (DE) — sunt situati langa DT si au misiunea de a ajunge la QB sau sa opreasca jucatorul care fuge cu mingea. Daca QB-ul este dreptaci, cel mai rapid DE este asezat in partea dreapta a liniei de aparare (stanga QB-ului) pentru ca acolo este zona moarta.

Linebacker (LB) — indeplinesc mai multe roluri, in functie de faza de joc: opresc adversarul din alergat, supravegheaza WR, ataca QB etc. LB-ul din centru este cunoscut sub numele de “QB-ul apararii” pentru ca are misiunea de a identifica formula de joc a ofensivei si de a face ajustarile necesare.

Nose guard (NG) — este C-ul apararii si are responsabilitatea de a opri alergarile prin mijlocul apararii.

Cornerback (CB) — ii pazesc pe WR si incearca sa intercepteze mingea atunci cand este trimisa de QB.

Safety (FS or SS) — ultima linie a defensivei; daca vreun jucator reuseste sa treaca de linia defensiva, misiunea lor este sa-l opreasca pe acesta inainte sa ajunga in end zone.

Echipa speciala

Echipa speciala intra pe teren si joaca in anumite faze. Acestea sunt:

  • degajarea mingii la inceputul unei reprize
  • degajarea mingii dupa ce nu s-a reusit castigarea celor 10 yarzi
  • field goal (FG)
  • extra punct

Echipele speciale sunt importante in fotbalul american pentru ca stabilesc de la ce linie incepe jocul echipa ofensiva si in anumite cazuri decid castigatorea unui meci (ex: FG in ultimele secunde).

Pozitiile jucatorilor aflati in echipa speciala:

Kicker (K) — degajeaza mingea si suteaza pentru FG. In unele cazuri, indeplineste si functia de punter (P).

Holder (H) – se afla la 7-8 yarzi de linia de scrimmage si tine mingea pentru K. De obicei este punter sau QB de rezerva.

Long snapper (LS) – cel care pune mingea in joc si o paseaza H-ului sau P-ului.

Kick retuner (KR) – prinde mingea atunci cand este degajata de echipa speciala adversa.

Punter (P) – degajeaza mingea atunci cand ofensiva nu a castigat cei 10 yarzi.

Upback — il protejeaza pe P sa degajeze mingea.

Punt returner (PR) — prinde mingea degajata de P-ul advers.

Gunner — jucator foarte rapid care are misiunea de a alerga foarte repede dupa degajarea mingii pentru a ajunge la KR sau PR si de a-l impiedica sa castige yarzi.

Rookie Zone

Related Posts

Post Your Comment

Regulile casei

Pe acest blog nu sunt tolerate atacurile la persoana si cuvintele obscene. Apelam la bunul simt si intelegere pentru o buna colaborare.

Valid XHTML 1.0 Transitional